Vragen over glasvezel

Hier vindt u de veelgestelde vragen over glasvezel. Mocht uw vraag er niet tussen staan, laat het ons weten en ga hiervoor naar onze contactpagina.

De gemeente Edam-Volendam is van mening dat het economisch en maatschappelijk belang vereist dat er een goede communicatie infrastructuur voorhanden is. Een glasvezelnet is alleen financieel, economisch en praktisch uitvoerbaar als het glasvezelnet in het gehele grondgebied van de voormalige gemeente Zeevang wordt aangelegd. Op verzoek van de gemeente is in 2015 de stichting ZeevangNet opgericht die de belangen van de inwoners en de gebruikers vertegenwoordigt.

Nee, je krijgt een nieuw abonnement bij TriNed en je kunt je huidige abonnement opzeggen. Hierbij kan de nieuwe provider TriNed je behulpzaam zijn zodat je ook geen dubbele kosten hebt en de overgang naar je nieuwe abonnement vlekkeloos verloopt.

Ja, zonder abonnement kun je geen gebruik maken van glasvezel.

Ja, nu 55% van de inwoners heeft ingetekend voor een abonnement bij Trined, krijgen alle huishoudens van de voormalige gemeente Zeevang een aansluiting.

Zowel internet, televisie, radio als telefonie.

De voordelen van een aansluiting op een rijtje:

  • je hebt het snelst mogelijke internet (download en upload van 500Mbps of meer) tegen de prijs van gewoon internet;
  • je kunt tegen een aantrekkelijk tarief ook bellen en (digitaal) tv kijken waardoor je alle andere abonnementen de deur uit kunt doen;
  • je kunt gebruik maken van de onderlinge ondersteuning van ZeevangNet en haar vrijwilligers waardoor je niet meer alleen staat bij een onoplosbaar probleem met je provider en het maar uit moet zien te zoeken;
  • je hebt, via de Stichting ZeevangNet,  invloed op de inrichting en de kwaliteit van de dienstverlening en je bent niet langer een consument die maar moet afwachten wat hem wordt voorgeschoteld;
  • omdat je meedoet draag je bij aan en profiteer je van een sterk inwoners-initiatief.

Een provider is een bedrijf dat glasvezel voorziet van een internet- en/of televisiesignaal. Via een abonnement kun je van deze diensten gebruik maken.

Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik zal de komende jaren sterk toenemen en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden. De huidige verbinding kan dat niet.

Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en ook voor de leefbaarheid is van het cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort.

Via deze site krijg je hulp bij de keuze voor het juiste pakket, het daadwerkelijke aanmelden gebeurt op de website TriNed.

Ja, als je aangesloten wilt worden op glasvezel, dan moet je een abonnement afsluiten bij TriNed. Dat contract gaat in op het moment dat de diensten geactiveerd worden. Het contract is vervolgens na 12 maanden opzegbaar.

Het contract dat je afsluit loopt 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.

De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 60,- betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dit meer of minder zijn.

Glasvezel is superieur aan koper. Dat klinkt inderdaad als een verkooppraatje, maar het is ook écht zo. Veel kabelaanbieders in Nederland stappen over op glasvezel, ADSL wordt in sommige gebieden al afgeschaft.

Die is in de toekomst haast oneindig, tot aan meerdere Terabits per seconde (één miljoen mbps). In het begin is de snelheid van het glasvezel minimaal 500Mbps, die snelheid zal hoger worden wanneer techniek dat vereist en toestaat.

Nadelen aan het overstappen op glasvezel zijn er nauwelijks. Natuurlijk, de aansluiting op glasvezel gaat niet vanzelf, maar het gaat wel erg gemakkelijk. Enig minpuntje is dat je van e-mailadres moet veranderen als je gebruikt maakt van een e-mailadres bij je huidige provider.

Zeker voor senioren is de aanleg van glasvezel cruciaal. In de toekomst zal het gebruik van (beeld)zorg op afstand toenemen. Om ouderen op afstand te kunnen monitoren via een camera’s, is een zeer snelle verbinding noodzakelijk. Een verbinding met zowel een hoge upload- als downloadsnelheid. Alleen glasvezel heeft die eigenschap.

Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten. Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales is, wordt direct de verbinding over een andere centrale door gekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een noodstroomvoorziening.

Het unieke aan glasvezel is, dat naast heel snel gegevens kunt binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde grote snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd. Glasvezel is zeer stabiel en betrouwbaar waardoor bijvoorbeeld thuiswerken probleemloos en snel gaat.

De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden nu ongeveer 60 euro betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dat meer of minder zijn. Het aanbod op het glasvezelnetwerk in de Zeevang wordt aangeboden voor € 56,00. Dit is inclusief minimaal 500Mbps internet up- en downloaden, televisie (ook HDTV), radio en telefonie.

Het enige dat je hoeft te doen om de beschikking te krijgen over glasvezel, is een abonnement afsluiten bij TriNed.

Met glasvezel kun je alles wat je al kon en nog veel meer. Met glasvezel is het mogelijk om een zeer hoge datatransportsnelheid te halen. Daardoor is het mogelijk om zeer snel internet te krijgen, digitale TV van zeer goede HD kwaliteit, telefonie (VoIP) en diverse andere diensten zoals beveiligings- en zorgdiensten (blijf langer wonen in je eigen huis). Ook kunnen alle films direct worden afgespeeld en kan er veel beter worden gegamed en thuiswerken of in de cloud gaat probleemloos. Bovendien: voor alle toepassingen is maar één aansluiting nodig.

Het unieke aan glasvezel is, dat je met glasvezel naast heel snel gegevens binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde grote snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd. En dat geldt vooral als je werkt in de ‘cloud’.

Dat is sterk afhankelijk van welk pakket je nu hebt en voor welk glasvezelpakket je kiest. Eén ding is zeker: het glasvezelpakket dat je kiest heeft een veel hogere datasnelheid dan je gewend bent.

Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Glasvezel is onverwoestbaar en ondervindt geen hinder van storingen van buitenaf. Daardoor is het zeer betrouwbaar.

Het contract dat je afsluit loopt 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.

Breedband is een ander woord voor ‘super snel internet’

Storingen zijn bij glasvezel zeer zeldzaam, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan zal dit zo snel mogelijk opgelost worden. Vaak merk je als klant niets van een storing: het signaal wordt dan verstuurd via een ander verdeelstation. Storingen meld je aan jouw provider TriNed.

Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik neemt al jaren sterk toe (40% per jaar) en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden.

Eigenaren van koperen netwerk proberen met slimme technieken hun netwerk in de lucht te houden en meer snelheid te bieden. Ze passen zelfs glasvezel toe in delen van hun netwerk omdat koper niet meer toereikend is. Wij zien dit als tijdelijke oplossingen: lapmiddeltjes om de klant zoet te houden.

De twee grootste providers van Nederland, KPN en Ziggo, zetten momenteel in de Zeevang alleen in op internet via hun eigen coax-kabel of ADSL.

Je profiteert meteen van de voordelen van glasvezel. Daarnaast is het van belang dat we nu overstappen, omdat het anders nog wel eens meer dan tien jaar kan duren. En dan lopen we in deze regio hopeloos achter op de rest van Nederland. In Nederland staan circa 6,5 miljoen huizen waarvan er ruim 2 miljoen al glasvezel hebben.

Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en ook voor de leefbaarheid is van het cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort. In sommige dorpen en wijken merken ze nu al de problemen.

Het glasvezelnetwerk in de Zeevang wordt een open netwerk waar geleidelijk meer providers hun diensten zullen aanbieden. Het eerste jaar is TriNed de enige provider. Op dit moment kan alleen een abonnement afgesloten worden bij TriNed. De Stichting heeft er voor gezorgd dat het aanbod van TriNed beter en goedkoper is dan het aanbod van de bestaande aanbieders.

Ja, een belangrijke eigenschap van glasvezel is dat het niet gevoelig is voor storingen van buitenaf. Dat betekent dat glasvezel een zeer stabiele, betrouwbare internetverbinding biedt.

In de toekomst zullen ook de meest simpele internethandelingen meer data kosten. Dus ook als je weinig gebruik maakt van internet, is glasvezel interessant. Denk aan het bekijken van een website: die zullen veel geavanceerder worden. Maar ook meer en meer huishoudelijke apparaten gaan gebruik maken van internet.

Integendeel, gemiddeld is een glasvezelaansluiting goedkoper. Je moet de kosten voor alle diensten die je nu hebt maar eens optellen; internet, televisie, telefoon. Dat is een behoorlijk bedrag. De dienstenproviders zoals TriNed dienen met elkaar te concurreren met aantrekkelijke pakketten en scherpe prijzen op het glasvezelnetwerk. Op de kabel heeft Ziggo het monopolie en kan zelf haar prijzen verhogen wanneer het goed uitkomt.

Ten opzichte van traditionele (koper)netwerken verbruikt communicatie via glasvezel veel minder energie. Verder is glasvezel milieuvriendelijk vanwege het feit dat er geen (giftige) metalen in de grond gaan. Bij het winnen van koper in de kopermijnen worden veel chemicaliën gebruikt, die een verwoestende werking hebben op de omliggende natuur.

Die garantie is er nooit honderd procent, maar glasvezel ondervindt in principe geen hinder van storingen van buitenaf, zoals bliksem. Koperen kabels wel. Glasvezel is daarnaast onverwoestbaar en zeer betrouwbaar.

Samen met de nieuwe provider zeg je jouw huidige contract op. Dat hoeft pas als het glasvezelnetwerk is aangelegd en de diensten via glasvezel zijn geactiveerd in jouw woning.

Je internetverbinding zal minimaal 500Mbps download én upload zijn. De glasvezel heeft vooralsnog geen grenzen als het om snelheid gaat. De limiet wordt bepaald door de elektronica, er hoeft dus in de toekomst niet opnieuw gegraven te worden. De apparatuur die we nu gebruiken maakt het nu al mogelijk om tot 10Gbps te uploaden en downloaden.

Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Door gebruik te maken van meerdere kleuren licht worden miljoenen bits per seconde verzonden.

Een gemiddelde internetverbinding heeft op dit moment een snelheid van 50Mbps. Glasvezel levert in het begin minimaal 500Mbps, en die snelheid zal alleen maar toenemen. Bij de huidige internetverbindingen ligt de uploadsnelheid echter een stuk later dan 50Mbps. Meestal zo’n 10% van de downloadsnelheid. Bij glasvezel is dit net zo hoog als de downloadsnelheid, 500Mbps dus.

Lang. Glasvezel wordt niet voor niets ook ontzettend veel gebruikt in de bouw. Glasvezel is oersterk. Of eigenlijk: onverwoestbaar.

Via de website van TriNed. Of via de aanmeldknop op het hoofdmenu van deze website.

Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten. Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales is, wordt direct de verbinding over een andere centrale door gekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een accu-noodvoorziening.

Koperen kabels hebben een degelijke downloadsnelheid, maar een veel lagere uploadsnelheid. Dat is de snelheid waarmee je zelf data naar het internet stuurt. Dit merk je vooral met Skypen met een webcam, die gaat haperen omdat jij of je gesprekspartner de beelden niet snel genoeg kan versturen. Bij glasvezel is uploadsnelheid altijd even hoog als de downloadsnelheid. Cruciaal voor de toekomst, waarbij het gebruik van beeldbellen (zelfs via 3D of hologram), zorg op afstand en domotica zal toenemen.

Contact

Bedankt voor het bezoek aan onze website en uw belangstelling voor uw eigen glasvezelaansluiting. Belangstelling schept geen enkele verplichting en betekent niet direct uw deelname. Uiteraard kunt u zich direct inschrijven voor uw glasvezelaansluiting. Maar heeft u vooraf vragen dan kunt u hiervoor ook terecht op deze website (ga hiervoor naar vragen). Staat uw vraag hier niet bij of heeft u behoefte aan andere informatie, dan kunt u ons ook mailen.

Stel hier uw vraag

[gravityform id="1" title="false" description="false" ajax="true"]