Update planning uitrol Glasvezel

Als alle abonnees van TriNed in de Zeevang voor de zomer kunnen genieten van het nieuwe glasvezelnetwerk, zal Stichting ZeevangNet een zucht van verlichting slaken. Het dorp Beets geldt nog als grootste knelpunt. ,,Maar voor alle andere kernen is dit scenario redelijk realistisch’’, laat bestuurder Wim Schoenmaker van de vrijwilligersorganisatie weten.

In oktober spraken hij en voorzitter Jan Willem Tellegen nog de hoop uit dat voor het einde van afgelopen jaar het merendeel van de polder over snel internet zou beschikken. De praktijk bleek weerbarstiger. Begin december schreven zij in een update: ’De aanleg van ons glasvezelnet vordert met de snelheid van bevroren stroop’. Nu, anderhalve maand later, zijn de geluiden weer wat optimistischer.

Het goede nieuws is dat er in delen van Kwadijk, Oosthuizen en Warder bofkonten wonen die al beschikken over een goed werkende glasvezelaansluiting. Binnen anderhalve maand moet dat ook gelden voor Hobrede en de zogenaamde ’open eindjes’ in Warder waar nu nog abonnees in afwachting zijn. ,,De praktijk heeft geleerd dat provider TriNed vrij snel voor de activering kan zorgen als de glasvezelkabel eenmaal bij in de meterkast van woningen ligt’’, aldus Schoenmaker.

Twee maanden zal het nog gaan duren voor de resterende aansluitingen in Kwadijk. Schoenmaker: ,,Tot aan de watertoren is alles gelegd. Nu moet de kabel nog worden doorgetrokken tot en met het Verloren Einde, richting de Beemsterbrug.’’

Ook voor Middelie komt het einde in zicht, naar gehoopt wordt binnen een maand of drie. Vanaf het Noordeinde wordt gegraven, aansluitend op de Klemweg. De onderdoorgang bij het gemaal Middelie/Kwadijk vormt nog een bespreekpunt bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. ,,Maar dat mag geen invloed hebben op de oplevering’’, verwacht Schoenmaker.

Half februari staat de spoorboring gepland op het Oosteinde in Oosthuizen. ,,Een lastige klus’’, weet Schoenmaker inmiddels. ,,En de bomen die pal langs het Oosteinde staan, leveren ook nog wel wat probleempjes op bij het graven. Maar als hier eenmaal gegraven is, dan schiet je gelijk een heel eind door via Etersheim tot aan de brug bij het gemaal in Schardam, waar de glasvezelkabel al ligt.’’ Drie tot vier maanden staat er voor dit deel van het netwerk.

Aan de andere kant van het gemaal ligt de Laag-Schardammerweg. Voor deze dijkweg wordt nog gezocht voor een goede oplossing. Mogelijk wordt die gevonden in een combinatie met Westerkoggenland, waar aannemer NKM ook bezig is met de aanleg van glasvezel.

Zoals als langer bekend, vormt Beets het sluitstuk van de operatie. Hier moet de aanleg van het netwerk verder door privégrond dan oorspronkelijk gepland. ,,Van de N247 tot het viaduct onder de A7 zal het traject anders lopen. ,,Bij HHNK, NKM en E-Fiber (dat het netwerk daadwerkelijk aanlegt, red.) staan de neuzen dezelfde kant op, maar met de betrokken burgers moet nog overlegd worden. Wij hopen echter dat voor de bouwvakvakantie alles werkt.’’

Dan zullen 2800 woningen zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Tussen de 1500 en 1600 inwoners hebben of krijgen een abonnement bij TriNed. Grote winnaars zijn in elk geval diverse verenigingen in de Zeevang. Via de verenigingsactie van TriNed kon elke nieuwe abonnee tijdens de wervingscampagne een tientje of meer laten overmaken naar een zelfgekozen vereniging. De uitverkoren clubs hebben inmiddels al ruim 3.000 euro te verdelen.

Bestuur ZeevangNet
Bron: Noordhollands Dagblad
Dagblad Waterland/Dagblad Zaanstreek

Contact

Bedankt voor het bezoek aan onze website en uw belangstelling voor uw eigen glasvezelaansluiting. Belangstelling schept geen enkele verplichting en betekent niet direct uw deelname. Uiteraard kunt u zich direct inschrijven voor uw glasvezelaansluiting. Maar heeft u vooraf vragen dan kunt u hiervoor ook terecht op deze website (ga hiervoor naar vragen). Staat uw vraag hier niet bij of heeft u behoefte aan andere informatie, dan kunt u ons ook mailen.

Stel hier uw vraag

[gravityform id="1" title="false" description="false" ajax="true"]